Nazwy kaw i jej rodzaje | No54 - Blog o kawie

Nazwy kaw i jej rodzaje

Zapewne wielokrotnie obiło Ci się o uszy, jak zrobić latte czy cappuccino. Wiesz czym się różnią i jak wyglądają. Niemniej rodzajów kaw jest więcej i warto je znać, choćby po to, aby zaskoczyć nowością swoich znajomych. Poniżej przedstawione i opisane zostały nazwy kaw i jej rodzaje, które należą do najpopularniejszych. Przeczytaj i dowiedz się o ich różnicach, a czerwień na twojej twarzy podczas namyślania się w kawiarni i wstrzymywania kolejki przy wyborze kawy zniknie na wieki.

Espresso – Podstawa podstaw. Symbol kawy. Baza do niemalże każdego kawowego napoju. Standardowe i klasyczne zalecenie mówi o 7g ziaren na 25ml wody, parzone przez 25 sekund. Jednakże to jaką przyjmie formę, zależy od preferencji i uznania baristy, z których ziaren będzie je wykonywał. Według SCHMIDT, M. (2020). Better Espresso, According to Science. Discover, 41(4), 19 20g drobno zmielonej kawy nie jest dobre. Aby tego dowieść, powołano międzynarodowy zespół chemików, matematyków oraz zawodowych baristów do stworzenia modelu matematycznego na podstawie tysiąca filiżanek espresso. Stwierdzono, iż zbyt drobno zmielone ziarna mogą zakleić ekspres, wpływając tym samym na efekt końcowy produktu. Według ich zaleceń, użycie grubszego mielenia oraz zmniejszenie ilości kawy doprowadzi to pełniejszego i bardziej jednolitego procesu parzenia, skracając tym samym jego czas o 15 sekund.  

Double espresso – podwójne espresso.

Ristretto – potencjalnie nazywana skróconym espresso. Najmniejsza kawa, jakiej możemy się napić. 

Lungo – przeciągnięte espresso. Czas parzenia do 60 sekund. Objętość finalnego napoju 2-3 większe od espresso. 

Americano – espresso lub double espresso z dodatkiem wrzątku.  

Cafe macchiato – espresso macchiato – Espresso wersji minimalistycznej uzupełnione mlekiem do pełna 

Cappuccino – Pojedyncze espresso z gorącym mlekiem i aksamitną i jednolitą pianką ( proporcje 1 do 1). Jak spienić mleko?

Sprawdź na naszym Ig https://www.instagram.com/p/CJA-a2FAm2d/

Dry cappuccino – Cappuccino z większą zawartością mlecznej pianki w porównaniu do mniejszej ilości gorącego mleka

Latte macchiato – Wysoka przezroczysta szklanka i długa łyżka, kojarzysz? Dużo spienionego mleka i oczywiście espresso. Opcjonalnie syrop. Posiada 3 warstwy, mleko, kawa i pianka na górze.

Latte – 1/3 espresso oraz 2/3 ciepłego i lekko spienionego mleka. Podawane w dużych filiżankach bądź również w wysokich przezroczystych szklankach.

(Francja) Cafe au Lait – Po prostu kawa z ciepłym lub zimnym mlekiem.

(Hiszpania) Cafe con leche – Również kawa z mlekiem.

Mocha – Espresso, gorące mleko oraz mleczna lub ciemna czekolada.

espresso con panna – Espresso z bitą śmietaną.

Breve – Amerykański odpowiednik Latte. Espresso z mieszanką spienionego mleka i słodkiej śmietanki. 

Kawa po wiedeńsku – mocne espresso ze opcjonalnie posłodzonym, spienionym mlekiem oraz bitą śmietaną na górze, oprószone czekoladą.

Iced coffee (kawa mrożona) – Na obrazku podwójne espresso wraz gałkami lodów. Wariantów jest wiele. Espresso można posłodzić i podać je z syropem oraz mlekiem ale także z napojem roślinnym czy bitą śmietaną. 

Affogato – Espresso z lodami, a raczej gałka loda polana mocnym espresso. Z racji tego, iż owy napój pełni rolę bardziej deseru niż kawy, sposobów jego przyrządzenia jest nieskończenie wiele. 

Cafe con hieto – surowe espresso z lodem bez słodkich dodatków.


Udostępnij Wróć do listy bloga