Jakie ziarna kawy wybrać | NO54

Jakie ziarna kawy wybrać?

Zadaj sobie najpierw pytanie, czy wiesz co pijesz?

Na zdjęciu zostały przedstawione 2 rodzaje ziaren 100% arabiki. Mimo braku różnic na pierwszy rzut oka, są one dość spore.

Kawa z marketu

W pierwszej kolejności na warsztat weźmiemy kawę z marketu, czyli tę, która najchętniej wybierana jest przez Polaków. Błędnie myślą Ci, że dobrą jakość kawy można otrzymać od popularnych kawowych koncernów. Prawda jest taka, że zanim kawa trafi na sklepowe półki, potrafi przeleżeć na magazynach kilka miesięcy. Warto zwrócić tutaj uwagę, iż na opakowaniach nie znajdziemy takich informacji jak data palenia, a jedynie termin przydatności. Działając na masową skalę, producenci takich kaw muszą działać szybko, co przekłada się na przyspieszenie procesu produkcji. Bardzo wysoka temperatura palenia i szybkie schładzanie ziaren zimna wodą, obniża ich właściwości i wartości odżywcze.

Co z ziarnami?

Ziarna stają się łamliwe i kruche, co finalnie daje nam kwaśny i goryczkowy smak. Nie zwraca się tutaj uwagi na jakość, a jedynie na jak najszybsze “wyjście kawy” z przemysłowych palarni. Na załączonym zdjęciu zauważyć można, że ziarna po lewej stronie są o wiele mniejsze. Spowodowane jest to między innymi tym, że w celu maksymalizacji zysków przez kawowe korporacje, poszukuje się bardzo szybkich i sprawnych rozwiązań związanych z uprawą. Krzewy muszą rosnąć w błyskawicznym tempie, stąd też używa się do tego specjalistycznych nawozów. Lokalizacja plantacji położona musi być nisko, co umożliwi łatwe i mechaniczne zbiory, skutkujące między innymi wrzucaniem do tego samego „worka” dojrzałych jak i niedojrzałych owoców kawy. Ogólnie rzecz biorąc, cały proces od upraw do sprzedaży, ma być możliwie jak najszybszy oraz generować jak najmniej kosztów.

Jakie mamy alternatywy?

W porównaniu do wielkich firm, w mniejszych manufakturach proces wypalania kawy trwa o wiele dłużej, bez negatywnie oddziałującego na smak przyspieszania. Ziarna wypalane są z precyzją w specjalistycznych piecach, po czym mają dostatecznie dużo czasu na wyschnięcie. Stają się dzięki temu mniej łamliwe, zachowując jakość, aromat i głębię smaku. Uprawa takich ziaren staje się trudniejsza poprzez swoje położenie na wysokości powyżej 1000-1500 m n.p.m. Plantacje na stromych polach mają dostatecznie dużo naturalnego światła, a zbiór owoców odbywa się ręcznie bez mechanicznego sprzętu. Takie ziarna stają się tym samym droższe ze względu na jakość. Ocenia się je na podstawie 100 punktowej skali SCAA, która po przekroczeniu 80 punktów mówi nam o bardzo dobrej jakości ziaren, a więc jakie ziarna kawy wybrać?

Kawa NO54


Udostępnij Wróć do listy bloga