jaką kawę powinineś wybrać | NO54 - blog o kawie

Jaką kawę powinieneś wybrać?

Jaką kawę powinieneś wybrać? Zapewne po chwili zastanowienia pomyślisz, czarną… albo może latte. Może i tak, ale nie o taką odpowiedź chodzi. Warto wybrać taką kawę, która będzie odpowiednio pasowała do sprzętu jakim dysponujesz oraz do tego, czego od takiej kawy oczekujesz. 

Spójrz na przykład.

Jesteś na targach kawy bądź w kawiarni. Zostaje Ci zaserwowana czarna kawa z jasno palonych ziaren o profilu sensorycznym, odpowiadającym Twoim gustom. Dajesz się namówić na kupno ziaren. Wracasz do domu i wsypujesz je do ekspresu. Robisz sobie wreszcie małą czarną, a ona okazuje się nie do wypicia… Co się więc stało? 

Jasne palenie

Kupiłeś jasno palone ziarno, które trzeba umieć przygotować i to na pewno nie w ekspresie. Na owych targach barista poczęstował Cię jasno palonym singlem. Takowe kawy, przygotowuje się metodami alternatywnymi typu (chemex, drip, kawiarka etc.) Są one w dużej mierze kierowane dla smakoszy, którzy za pomocą tak zwanego cuppingu starają się wyczuć odpowiedni profil sensoryczny. Do takich kaw nie używa się mleka ani innych napojów roślinnych. Z jasno palonych ziaren również nie robi się espresso, latte czy cappuccino. Takie ziarna trzeba umieć przyrządzić i potrafić smakować.

Ale nie martw się

Nikt nie zabroni Ci wsypywać jasno palonych ziaren do ekspresu, wlewać mleka do kawy czy dosypywać cukru. Musisz natomiast wiedzieć, że jeśli nie jesteś koneserem ani znawcą kaw, a od czasu do czasu lubisz wypić kawę mleczną, to kupowanie takich ziaren jest po prostu stratą pieniędzy. Dodatkowo, jasno palone ziarna w ekspresie parzą się zbyt krótko. Nie uzyskasz przez to odpowiedniej ekstrakcji, a co za tym idzie, nie wyciągniesz z kawy tego co najlepsze.. Więc jaką kawę powinieneś wybrać?

Średnio ciemne palenie

To palenie skierowane jest bezpośrednio pod espresso, czyli zarówno pod wszystkie kawy mleczne i inne napoje, których bazą jest właśnie espresso. Podobnie jak w przypadku jasnego palenia, ziarna te również mają swoje przeznaczenie. Używa się ich w ekspresach kolbowych i automatycznych. I o ile jasne palenie nie nadaje się do ekspresu, o tyle średnio ciemne do kawiarki czy innych metod alternatywnych już tak. I oczywiście, z jasnego wyczujemy więcej, parzyć się będzie dłużej i z racji swojego przeznaczenia, będziemy mogli zasmakować w nim różnych profili sensorycznych.

Tylko że..

Należy sobie zadać jednak pytanie, kim Ty w ogóle jesteś i czego oczekujesz od kawy i skąd masz wiedzieć, jaką kawę powinieneś wybrać? Jeśli bowiem masz kawiarkę, ale zależy Ci na mocnej kawie bądź na kawie z mlekiem, to mimo iż palenie jasne pasuje tu  bardziej, to irracjonalne byłoby dodanie mleka do tak drogich ziaren, z których to w końcu mamy zamiar coś wyczuć. Mało tego, jasne palenie to palenie słabsze, które do ekspresu się nie nadaje ze względu na nieotrzymanie ekstrakcji. Ziarna ciemniejsze natomiast, takową ekstrakcję w kawiarce czy dripie już osiągną. Wystarczy bowiem troszkę grubiej je zmielić i krócej parzyć.

Wniosek?

Ziarna średnio ciemno palone jak widać, są bardziej uniwersalne i nie kosztują w porównaniu do jasnego palenia jak to często bywa, kroci. Przygotujemy z nich o wiele więcej kawowych napojów, w tym te najbardziej popularne. Jedyną przewagą moim zdaniem jasnego palenia nad ciemniejszym, będzie możliwość zrobienia cold brew oraz oczywiście wyczucie różnych, bardziej egzotycznych profili sensorycznych. 

Jak więc widać, warto najpierw pomyśleć co lubimy, czego oczekujemy od kawy i jaki sprzęt posiadamy. Nie chcemy bowiem zmarnować potencjału naszych ziaren. Jeśli preferujemy włoskie espresso, kawy mleczne bądź posiadamy ekspres,  wybierajmy ziarna ciemniejsze. Jeśli jesteśmy koneserami, posiadamy drip lub inne metody alternatywne, umiemy ich używać i z kawy chcemy uzyskać jak najwięcej, jasne palenie w segmencie Speciality jest dla Ciebie!


Udostępnij Wróć do listy bloga