Dlaczego kawa jest kwaśna? | NO54 - blog o kawie

Dlaczego kawa jest kwaśna?

Dlaczego kawa jest kwaśna?

Na początku należy zaznaczyć, że czym innym jest kwasowość kawy a czym innym jej cierpkość. Wyczuwalna kwasowość kawy jest czymś normalnym, szczególnie dla osób, które wybierają ziarna z wyższej półki. Kierując się jakością kawy będziemy zwracać uwagę na region, pochodzenie, obróbkę ziaren oraz rodzaj palenia, oczekując od kawy tego co najlepsze, stąd kwasowość lekka czy mocniejsza, będzie po prostu pożądana. Kwaśna kawa to co innego, dlatego musimy rozróżnić te 2 terminy. Zatem co charakteryzuje te dwa pojęcia i dlaczego przyjęło się mówić, że kawa jest kwaśna? 

Każdy pije kawę według własnych preferencji smakowych. Niektórzy wolą słabszą, niektórzy mocniejszą. Jedni wolą wyczuwalny posmak owoców, a inni po prostu brak „kwasu”. Skąd więc takie przeświadczenie?

Prawdopodobnie przyjęło się to z doświadczenia, gdyż lata temu bez dostępności do dobrego surowca, piło się co popadnie. Najczęściej były to ziarna słabej jakości, które ze świeżością miały mało wspólnego. Warto też dopowiedzieć, że wielbiciele kaw mlecznych, nie wyczują w takim stopniu kwasowości jak ci pijący espresso czy parzących ziarna metodami alternatywnymi.

Dlaczego kawa jest kwaśna?

Tak jak powyżej zostało napisane, kawa jest kwaśna przede wszystkim na brak świeżość. Im dalej od daty wypalenia, tym ziarna będą gorsze. Druga kwestia to zbyt wcześnie zebrane ziarna bądź zbyt późno, czyli nadgnite. Oczywiście nawet jeśli ziarna będą dobre, a my sami nie będziemy w stanie dobrze ich zaparzyć, kawa również może okazać się „kwaśna”. Zbyt niska temperatura bądź krótki czas kontaktu wody z ziarnami spowoduje, że nie dojdzie do ekstrakcji i ponownie kawa okaże się nie do wypicia. 

Jak więc ją przyrządzić i jakie ziarna wybrać?

Jest wiele metod dobrego przyrządzania kawy. Jeśli mamy ekspres automatyczny, do którego najlepiej pasują ziarna o średniociemnym paleniu, takie jakie w gamie posiada NO54, to mamy mniejszy problem z przyrządzaniem. Inne metody parzenia, takie jak chemex czy kawiarka, wymagają większej uwagi, dlatego metody ich przyrządzania możecie znaleść na naszym blogu lub Instagramie.


Udostępnij Wróć do listy bloga